On Grid Sistemler
Güneş enerjisi tartışmasız mevcut en temiz, en güvenilir yenilenebilir enerji şeklidir ve evinize veya iş yerinize güç sağlamaya yardımcı olmak için çeşitli şekillerde kullanılabilir Güneş enerjisiyle çalışan fotovoltaik paneller, güneşten gelen ışınımları kullanarak silikon hücrelerdeki elektronları uyarıp güneş ışınlarını elektriğe dönüştürür. Bu elektrik daha sonra evinize veya iş yerinize yenilenebilir enerji sağlamak için kullanılabilir.

Bu süreci daha iyi anlamak için, eksiksiz bir güneş enerji sistemini oluşturan ana bileşenlerine bakalım.
- Güneş Panelleri
Güneş panelleri Güneş ışığının enerjisini elektriğe dönüştürür. - İnverter
İnverterler Güneş panellerinin ürettiği DC elektriği, evinizdeki herşeye güç veren 240 V AC elektriğe dönüştürür. - Taşıyıcı Sistem
Panellerin zemine veya bir çatıya bağlanmasını sağlayan montaj ekipmanlarının tamamıdır. - Pano
PV sistem, ev ve şebekenin birbirine temas ettiği noktada inverterden gelen elektriğin koruma, kontrol ve ölçümünü yapan malzemelerin bütünüdür. - Depolama (İsteğe Bağlı)
Panellerden gelen elektriği depolayıp gece veya ihtiyaç halinde kullanmanızı sağlar.

On Grid Sistem Nedir?
Güneş enerjisi alanında teknolojinin hızlı ilerlemesiyle birlikte, giderek daha fazla insan güneş enerjisi sistemi kurmaya başladı. Dünya genelinde kurulan çeşitli farklı sistem türleri arasında, şebekeye bağlı güneş enerjisi sistemi en çok tercih edilenidir.
On Grid (Şebekeye bağlı) güneş enerjisi nedir?
On-grid güneş enerjisi sistemi, şebekeye bağlı olan bir güneş enerjisi üretim sistemidir. Sistem tarafından üretilen elektrik, çeşitli cihazları çalıştırmak için kullanıldığı yerden şebekeye yönlendirilir. Kurulumu ve bakımı kolaydır.
Şebekeye bağlı (On Grid) güneş enerjisi sistemi nasıl çalışır?
Güneş panellerinin üzerindeki hücreler güneş ışığını emer ve elektriğe dönüştürür. Burada üretilen akım doğru (DC) akımdır. Solar inverter daha sonra DC’yi alternatif akım'a (AC) dönüştürür, böylece elektrikli aletlere güç sağlar. Bu elektrik daha sonra tedarik edildiği şebekeye yönlendirilir. Bunları yaparken önemli görevlerden biri de elektrik sayacımıza düşüyor, Çift Yönlü Sayaç şebekeye verilen enerjiyi ve tüketilen enerjiyi kaydeden bir cihazdır. Her ay sonunda üretim ve tüketim kayıt altına alınır. Kullanılan ve üretilen elektrik mahsuplaşıp üretim tüketimden fazlaysa tüketiciye ödeme yapılır.
On Grid Sistemin Faydaları Nelerdir?
- Sıfır Elektrik Faturaları: Güneş enerjisi sistemi şebekeye bağlı olmasına rağmen, tüketici sadece tükettiği fazla elektrik için ödeme yapmak zorundadır. Aylık olarak oluşturulan fatura, tüketicinin herhangi bir ödemesi olup olmadığını belirler. Ancak aynı zamanda tüketici daha az elektrik kullanırsa fazla elektrik şebekeye verilir.
- Kolay bakım: On Grid sistemlerde hareketli parçalar bulunmadığından sürekli bakım gerektirmemektedir. Uzun periyotlarla da olsa düzenli olarak Elseroof tarafından sistem bileşenlerinin kontrol edilmesi sisteminizin uzun yıllar maksimum verimle çalışması için faydalı olacaktır
- Pasif gelir üretimi: Şebekeye bağlantı ile tüketici ürettiği fazla elektriği ücretlendirebilir. Sadece elektrik faturalarınızı ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda üretilen fazla elektrik için dağıtım şirketinizden ödeme alırsınız.
Sistemin Avantajları
- Uzun vadede elektrik fiyat artışlarından etkilenmemenizi sağlar.
- Aylık mahsuplaşma sisteminde depolama birimi olarak şebeke kullanıldığından akü, lityum ion pil gibi ilave depolama maliyetleri oluşmaz.
- Üretilen enerjinin yerinde tüketileceği için enerji iletim kayıpları minimum miktarda olacaktır.
- Üretim tesisi şebekeye bağlı olduğundan üretilen enerji yetmediğinde eksik kalan enerji kesintisiz olarak şebekeden sağlanmaya devam edecektir.
- Sistem tasarımı yapılırken, gerekli enerjinin tamamını karşılanması gibi bir zorunluluk olmadığı için istenilen kapasiteye göre tasarım yapılabilme esnekliğine sahiptir.
Elseroof Solar Simülatör ile bilgisayarınızdan, cep telefonunuzdan sadece birkaç adımda evinizin çatısında güneşten ne kadar elektrik üretebileceğinizi, maliyetini ve yapacağınız yatırımın size kaç yılda geri döneceğini kolayca hesaplayın.
1.Adım:
simulator.elseroof.com adresimizden Elseroof Similatöre tıklayarak çıkan ekrana adresinizi girin ve çatınızı bulun.

2. Adım:
Çatınızın köşe noktalarını işaretleyin.
Bu adımda ön bilgi olarak işaretlediğiniz alanın kaç metrekare olduğunu, Bu metrekarede kaç kW santral kurabileceğinizi ve evinizin bulunduğu yerin meteorolojik verilerine göre yıllık ne kadar elektrik üretebileceğinizi göreceksiniz

3. Adım:
Ne tür bir bina için hesaplama yapacağınızı, Aylık ortalama elektrik fatura tutarınızı, Elektriği günün hangi saatlerinde yoğun kullandığınızı seçin ve devam tuşuna basın.
HEMEN HESAPLA